Bezoekers sinds 10-11-2013: 10743434

 

Vijf bijzondere en fotogenieke plekken in Harlingen

Veel toeristen bezoeken Harlingen om vanaf daar de veerboot te pakken naar Vlieland of Terschelling. Wat veel mensen niet weten, is dat de stad zelf ook zeer de moeite waard is om te bezoeken. Als één van de oudste Friese elf steden, is er genoeg te beleven in Harlingen. Wat zijn de vijf meest bijzondere en fotogenieke plekken in Harlingen?

 

1. Noorderhaven

De Noorderhaven is een historische jachthaven in Harlingen. De haven is in 1578 gedoopt tot de Noorderhaven. Het Statenjacht, het schip van de Friese stadhouder, lag ook vaak in deze haven. Het was een geliefde woonplek voor welvarende burgers. Langs het water vindt men ook veel monumentale huizen en pakhuizen. De namen van veel pakhuizen herinneren aan de handelsbestemmingen zoals Polen, Rusland, Java en Sumatra.

 

2. Stadhuis

In de Noorderhaven staat ook het prachtige stadhuis van Harlingen. Het stadhuis werd in 1730 door stadsbouwmeester Hendrik Jacobs Norel gebouwd. Dat deed hij in de De Lodewijk XIV-stijl: een barokstijl die vernoemd is naar de Franse koning Lodewijk XIV. Aan de voorkant van het pand bevindt zich een balkon met een verguld beeld van Michaël, de beschermheilige van de stad Harlingen. Het beeld is gemaakt door Gerbrandus van der Haven.

 

3. Stadspark de Engelse Tuin

De Engelse Tuin, beter bekend als Koolwijkpark, is een park in Harlingen. Dit verborgen, groene pareltje vindt men in het midden van de Hertog Hendriklaan en de Brabantlaan. In 1843 werd de Engelse tuin aangelegd naar ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard. In 2009 is het park gerenoveerd. Het park wordt dus in de volksmond 'Engelse tuin' genoemd. Dat komt omdat het park veel kenmerken van een traditionele Engelse tuin heeft, zoals hoogteverschillen, vijvervormen en solitaire bomen. In het park liggen nog drie bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

 

4. Muurschilderingen

Vanaf 1900 beginnen winkeliers hun waren aan te prijzen via geschilderde muurreclames. Harlingen is rond 1999, in navolging van andere steden, begonnen met het in ere herstellen van deze historische muurreclames. In 2014 werd de 20ste en laatste schildering onthuld. Enkele voorbeelden van muurschildering zijn de Philips reclame op het pand Voorstraat 7, Victor Oil op de hoek Rozengracht / Steenhouwersstraat, Pirate sigaretten op Kleine Bredeplaats 25 en Gruno rijwielen op Zuiderhaven 81. Deze muurschilderingen zijn ook bijzonder geschikt om te fotograferen. Maak dus vooral een unieke foto met een smartphone met het goedkoopste sim only abonnement voor een fraaie Instagram-tijdlijn!

 

5. Harlingen Aardewerk en Tegelfabriek

Tot slot is het ook zeer de moeite waard om de oude tegelfabriek in Harlingen te bezoeken. Dit familiebedrijf is in 1598 opgericht. De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek het laatste bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels maakt. Dit houdt in dat de producten volledig met de hand in de tinglazuurtechniek worden vervaardigd. Deze techniek wordt ook wel majolica, faience of Delftware genoemd. Onlangs heeft het bedrijf nog een opdracht binnengesleept om alle historische vloeren in het Deense kasteel Nyborg te restaureren.

Bezoekers: 1839 (Vandaag: 1)
Nu:19bezoekers online.

Met dank aan:

HARLINGEN Weerbeeld