Bezoekers sinds 10-11-2013: 10890715

 

De haven van Harlingen

Harlingen heeft van oudsher de belangrijkste haven van Friesland. De op vier na grootste plaats van de provincie ligt direct aan de Waddenzee en fungeert al eeuwen als havenstad. In de loop van de tijd is het aantal havens er dan ook flink uitgebreid. Meerdere havens in Harlingen beschikken over webcams, die de dagelijkse activiteiten op het water uitgebreid registeren.

 

Veerdiensten naar de Waddeneilanden

 

Als havenstad is Harlingen bij het grote publiek vooral bekend als vertrekpunt naar enkele van de Waddeneilanden. Wie naar Vlieland of Terschelling wil, moet de veerboot vanaf Harlingen nemen. Bijzonder aan Vlieland is dat toeristen er niet welkom zijn met de auto of motor. Het kan natuurlijk nooit kwaad om de goedkoopste autoverzekering af te sluiten, maar op dit eiland heb je er als bezoeker niet heel veel aan. Vlieland heeft echter wel een uitstekend netwerk van fiets- en wandelpaden. Op Terschelling gelden andere toeristenregels en zijn auto’s en motoren van buitenaf gewoon toegestaan.

 

Haven voor internationale vrachtschepen

 

De afvaart van veerboten naar de Waddeneilanden is maar een klein onderdeel van de Harlingerhaven. Behalve een veerhaven beschikt de stad namelijk ook over handels-, industrie-, recreatie- en visserijhavens. De zeevrachthaven bestaat uit een anderhalve kilometer lange kade en een groot gebied met opslagloodsen. Internationale schepen lossen en laden hier elke dag goederen. De Industriehaven en Nieuwe Industriehaven onderhouden vooral vrachtverbindingen met landen in Scandinavië. Het havengebied is van groot belang voor de Frisia Zout-fabriek in Harlingen. Veel van de schepen die in de haven aanleggen komen zout ophalen.

 

Harlingen als visserijhaven

 

Met de Nieuwe Vissershaven heeft Harlingen ook een haven voor de nationale visserij. Vissers uit het zuidelijkere Urk maken bijvoorbeeld gebruik van de haven van Harlingen. Een reden daarvoor is dat het IJsselmeer niet geschikt is om met grotere kotters op te varen. Vrachtwagens brengen de vis daarna naar de visafslag in Urk. In het verleden was Harlingen overigens een belangrijke plaats voor de walvisvaart. Het in 2018 geïnstalleerde kunstwerk de Walvisfontein herinnert hier aan. Het is 18 meter lang en ligt bij de Zuiderpier in de Nieuwe Willemshaven. De potvis spuit eens in de zeven minuten een straal water en laat tegelijkertijd walvisgezang horen. Het is onderdeel van het project 11Fountains, waarbij in de bekende elf Friese steden bijzondere kunst in de vorm van fonteinen werd geplaatst.

 

Recreatiehaven van Harlingen

 

Ten slotte heeft Harlingen ook een aantal jacht- en recreatiehavens. De Zuiderhaven is voornamelijk bestemd voor booteigenaren met een vaste ligplaats. Andere pleziervaarders kunnen aanmeren in de Noorderhaven. Net als de Zuiderhaven is dit een binnenhaven. Daardoor zijn horecagelegenheden en winkels vlakbij. De havens van Harlingen worden beheerd en geëxploiteerd door het bedrijf Port of Harlingen

Bezoekers: 4009 (Vandaag: 8)
Nu:30bezoekers online.

Met dank aan:

HARLINGEN Weerbeeld